« Înapoi

Osteoporoza

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza înseamnă "os poros". Până nu demult considerată o stare normală a vârstnicului, osteoporoza este considerată în prezent o boală, caracterizată prin reducerea densităţii minerale osoase, asociată cu compromiterea structurii osoase trabeculare, ceea ce predispune osul la fractură în urma unui traumatism de mică intensitate sau chiar în lipsa acestuia.

Cauze şi factori de risc

Densitatea osoasă depinde în mare parte de cantitatea de calciu, fosfor şi alte minerale din os. Când oasele conţin mai puţine minerale decat în mod normal atunci devin mai puţin rezistente şi astfel îsi pierd structura internă de suport. Osul este într-o schimbare continuă – osul nou este format şi cel vechi este înlăturat - proces care se numeşte remodelare. Un ciclu complet de remodelare durează 2-3 luni. Atunci când eşti tânăr corpul tău formează oase mult mai rapid decât le înlatură pe cele vechi şi aşa masa osoasă creşte. Maximul se atinge în jurul vârstei de 30 de ani. După aceasta, remodelarea osoasă continuă dar continui să pierzi mai mult decât se câştigă.

Riscul de a dezvolta osteoporoză depinde de cât de multă masă osoasă ai acumulat între 25-30 de ani şi cât de rapid o pierzi mai târziu. Cu cât masa osoasă e mai mare cu atât osteoporoza se instalează mai greu. Insuficienta administrare a vitaminei D şi a calciului din alimente va conduce la o masă osoasă mică şi va accelera pierderea densităţii osoase.

Aproape oricine poate face osteoporoză, dar sunt predispuse la acest lucru mai ales persoanele de sex feminin. Aproximativ 80% dintre pacienţii cu osteoporoză sunt femei.
Alţi factori de risc: vârsta peste 65 de ani, menopauza timpurie, aport inadecvat de calciu alimentar, activitate fizică insuficientă, deficienţa vitaminei D, tratamentul cu corticosteroizi.

Simptome

Osteoporoza este asimptomatică timp de câţiva ani, de unde şi denumirea de afecţiune silenţioasă. Unul dintre primele simptomele poate fi reducerea înălţimii (cu pană la 10 cm) legată de curbarea spatelui, cauzată de tasarea vertebrelor.
Tasarea vertebrelor antrenează deseori dureri intense de spate. Durerea este acută, de obicei nu iradiază şi este agravată de ridicarea unor obiecte grele. Uneori, durerea dispare după 1 săptămână, deşi uneori poate dura câteva luni.
Atunci când osteoporoza este avansată, apar fracturi, ce pot surveni la un traumatism minim. Oasele cele mai susceptibile de a fi afectate de fracturi sunt cele ale încheieturii mâinii, şoldul şi vertebrele. De altfel, pierderea masei osoase este deseori constatată doar în urma unei fracturi ce survine după o cădere.

Diagnostic

Diagnosticul de osteoporoză nu se poate pune doar prin examinarea persoanei respective, cu excepţia siţuaţiei în care aceasta are o deformare caracteristică dobândită a coloanei vertebrale sau dacă a scăzut evident în înălţime. Examinarea sângelui este de regulă normală, iar radiografia nu poate diagnostica boala decât într-o fază avansată, de exemplu evidenţiind una sau mai multe fracturi vertebrale.

Singura modalitate prin care se poate pune diagnosticul de certitudine pentru o densitate osoasă redusă este densitometria. Aceasta se poate face prin:

  • tomografie computerizată cantitativă - metodă scumpă şi greu accesibilă
  • absorbţiometrie duală (DEXA) - este o examinare radiologică cu doză mică de iradiere, care vizualizează şoldul, coloana vertebrală sau ambele
  • densitometria ultrasonică - măsoară atât densitatea osoasă, cât şi calitatea osului (arhitectura şi elasticitatea); fără a fi atât de precisă ca DEXA, metoda este utilă în evaluarea riscului de fractură , la un cost mai redus şi fără iradiere, dar nu poate servi la urmărirea eficienţei tratamentului

Tratament

Scopul tratamentului pentru osteoporoză este de a preveni fracturarea oaselor, prin oprirea pierderii osoase şi prin creşterea densităţii osoase şi puterii acestora. Deşi detectarea timpurie şi tratamentul din timp al osteoporozei pot scădea substantial riscul unor viitoare fracturi nici unul din tratamente nu reprezintă unul complet. Cu alte cuvinte este dificil să refaci complet osul care a fost slăbit de osteoporoză. Tratamentul şi măsurile de prevenire ale osteoporozei sunt :

  • modificarea stilului de viată, incluzând renunţarea la fumat, alcool, exerciţii regulate şi consumarea unei diete bogate în calciu şi vitamina D
  • medicamente care opresc scăderea desităţii osoase
  • medicamente care susţin formarea osului

Sfaturi pentru a-ţi păstra oasele puternice:

Dietă echilibrată: - cu cel puţin 1500mg de calciu pe zi. Aportul inadecvat de calciu poate accentua tendinţa de demineralizare a osului. Pentru absorţia calciului şi fixarea sa în os, este necesară vitamina D. Un adult are nevoie zilnic de 1000-1500 mg de calciu şi 400-800 UI de vitamina D.

Activitate fizică: Activităţile fizice care protejează faţă de osteoporoză sunt cele de tip "portant" sau "de impact" - baschet, volei, jogging, aerobic, săritul corzii, mersul rapid. Aceste exerciţii trebuie adaptate posibilităţilor fiecărui individ în parte şi efectuate sistematic.

Medicaţie specifică: Trebuie consultat medicul pentru stabilirea unui tratament adecvat.

Renuntaţi la fumat: Fumatul agravează osteoporoza. Fumarea unui pachet de ţigări pe zi poate duce la pierderea de la 5 pană la 10% din masa osoasă. Fumatul scade nivelul de estrogen şi poate duce la pierdere osoasă la femei înainte de menopauză.

Adaugaţi soia în alimentaţie, estrogenul natural descoperit în soia ajută la păstrarea densităţii osoase.

Evitaţi excesul de alcool: consumarea a mai mult de două băuturi alcoolice pe zi poate scădea formarea osoasă şi poate reduce capacitatea organismului de a absorbi calciu.

Staţi drept: o bună atitudine care include menţinerea capului sus şi a barbiei în interior, a umerilor în spate, a spatelui drept şi a coloanei inferioare arcuită ajută la evitarea tensiunii asupra coloanei. Atunci când staţi jos sau când conduceţi, aşezaţi un prosop în zona lombară.

Nu vă aplecaţi in timp ce citiţi. Cand vă ridicaţi, îndoiţi genunchii nu talia şi ridicaţi-vă cu ajutorul picioarelor, păstrandu-vă partea superioară a spatelui dreaptă.

Preveniţi căderile; purtaţi încălţăminte joasă cu talpă care nu alunecă şi verificaţi în casă să nu existe fire care vă pot împiedica, suprafeţe care să alunece.