Breviar patologii

Pagina: 1

Hipertensiunea arteriala


Tensiunea arteriala se masoara in milimetri de coloana de mercur (mm col Hg). Tensiunea arteriala este considerata normala atunci valoarea sistolica este mai mica de 140 mm col Hg, iar cea diastolica mai mica de 80 mm col Hg. Valorile tensiunii sistolice intre 120-139 mm col Hg si a celei diastolice intre 80-89 mm col Hg sunt considerate prehipertensive.

Citeşte mai mult

Boala hemoroidala


Hemoroizii sunt dilataţii ale venelor din submucoasa rectului şi anusului. Denumirea provine din grecescul haimorrhois (haima = sânge, thoos = scurgere), exprimând cel mai frecvent simptom al lor (hemoragia).

Citeşte mai mult

Insuficienta venoasa


Când sistemul de valve (valvule) venoase devine incontinent (insuficient) fie datoritǎ leziunilor de la nivelul valvulelor venoase, fie datoritǎ dilatǎrii propriu zise a lumenului venelor, apare refluxul sângelui spre periferie determinând insuficienţa venoasǎ.

Citeşte mai mult

Osteoporoza


Osteoporoza înseamnă "os poros". Până nu demult considerată o stare normală a vârstnicului, osteoporoza este considerată în prezent o boală, caracterizată prin reducerea densităţii minerale osoase, asociată cu compromiterea structurii osoase trabeculare, ceea ce predispune osul la fractură în urma unui traumatism de mică intensitate sau chiar în lipsa acestuia.

Citeşte mai mult

Sfaturi pentru o digestie sanatoasa


Ceea ce vă puneti în fiecare zi în farfurie are mare legătură cu o digestie şi o sănătate bună. Dar nu numai ce mâncaţi este important. Cât de mult mâncaţi şi modul în care o faceţi - relaxat sau pe grabă - au roluri importante.

Citeşte mai mult
Pagina: 1